Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011


Με τις ευλογίες Πιλάβιου το πραξικόπημα για 18 ομάδες

Την Τρίτη το κρίσιμο ΔΣ της ΕΠΟ


Μέσα στον κυκεώνα της αναξιοπιστίας και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η Σούπερ Λίγκα πήρε μία πραξικοπηματική απόφαση, με τις ευλογίες του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου. Ο συνεταιρισμός θέλησε να βγει από τη δύσκολη θέση και να βολέψει τους πάντες και έτσι προώθησε στην ομοσπονδία κοινό αίτημα των ΠΑΕ ΑΕΛ, Πανσερραϊκός, Δόξα Δράμας και Λεβαδειακός να διεξαχθεί το φετινό πρωτάθλημα της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας με 18 ομάδες, παρότι μία τέτοια αλλαγή αντίκειται σε διατάξεις και κανονισμούς! Ο κ.Πιλάβιος εμφανίστηκε θετικός και θα στηρίξει την πρόταση στο ΔΣ της ΕΠΟ την επόμενη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά δεν υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες μέχρι τα μέσα Μαΐου για πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών. Είναι απορίας άξιο που ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν θέτει ως βασική προτεραιότητα τον προγραμματισμό και τη σωστή προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Euro.
Την πρόταση κατέθεσε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας την Τρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΑΕΛ Κώστας Πηλαδάκης (ΦΩΤΟ), κατόπιν συνεννόησης και με τις άλλες 3 ΠΑΕ. “Πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έτσι, θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, γι' αυτό προτείνουμε ν' αυξήσουμε τις ομάδες σε 18!” είπε σχετικά ο κ. Πηλαδάκης. Η πρόταση  ...χαροποίησε τους περισσότερους και μάλιστα τονίστηκε πως αν περάσει το αίτημα για 18 ομάδες, δεν  θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά θα ισχύσει και για τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον ΚΑΠ και ότι υπάρχει μια προκήρυξη πρωταθλήματος που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά διεξαγωγή πρωταθλήματος με 16 ομάδες, δεδομένο που δεν μπορεί να αλλάξει μεσούσης της σεζόν παρά μόνο με πραξικοπηματικές αποφάσεις, φαίνεται πως ουδόλως απασχολεί την Σούπερ Λίγκα.
Οι παρανομίες
Είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μία παράνομη απόφαση. Σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2α του ΚΑΠ, οποιαδήποτε απόφαση για αυξομείωση του αριθμού των ομάδων ισχύει όχι για την τρέχουσα, ούτε καν για την επόμενη, αλλά για τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Δηλαδή, βάσει νόμου, αυτό που αποφάσισε το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας θα πρέπει να ισχύσει από τη σεζόν 2013-14!

Όμως, προκύπτουν και κάποια πιο πρακτικά ζητήματα. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για ομάδες Γ και Δ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να αγωνίζονται μόνο μεσοβδόμαδα και ποτέ Σαββατοκύριακο, καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες, ενώ ίσως το βεβαρυμένο πρόγραμμα να οδηγήσει σε κατάργηση των πλέι οφ με συνοπτικές διαδικασίες.
Για πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών, χρειάζονται 32 ελεύθερες Τετάρτες για να παίξουν οι ομάδες Γ και Δ (αν θεωρήσουμε ότι τα μεταξύ τους παιχνίδια θα σφηνωθούν σε κάποιο Σαββατοκύριακο). Όμως από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι Τετάρτες είναι ακριβώς 32. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε αργίες, Χριστούγεννα, Πάσχα, ημερομηνίες εθνικών ομάδων και ημερομηνίες Κυπέλλου!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, την Πέμπτη εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο η αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΕΕΑ για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Αν οι δύο ΠΑΕ κερδίσουν την υπόθεση, τότε θα επιστρέψουν στη Σούπερ Λίγκα (με -10 και -8 βαθμούς αντίστοιχα) και πλέον θα βρισκόμαστε στις... 20 ομάδες.

Παράλληλα, δύο από τα υποψήφια νέα μέλη, οι ΠΑΕ Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας, θα περάσουν τις επόμενες μέρες από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για το αδίκημα της δωροδοκίας. Αν καταδικαστούν πάλι μένει έκθετη η Λίγκα.

Στην προσπάθειά της να βρει τρόπο να ικανοποιήσει τους πάντες, η Σούπερ Λίγκα μηχανεύθηκε μία σειρά από αυθαιρεσίες και (πέρα από τα νομικά ζητήματα) υποβαθμίζει η ίδια το ήδη λαβωμένο προϊόν της.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σούπερ Λίγκα αναφέρει ότι “αποφάσισε όπως υποβάλλει το αίτημα αυτό στην ΕΠΟ, σε συνάντηση που θα διεξαχθεί εντός των επόμενων ημερών”.

Επίσης αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Σούπερ Λίγκας την προσεχή Παρασκευή. Εκφράστηκε εξάλλου ο προβληματισμός για τις εκ διαμέτρου αντίθετες πειθαρχικές αποφάσεις με αυτές της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση και να συζητήσουν το θέμα με τους δικαστές της Πειθαρχικής Επιτροπής.
Στον Πιλάβιο

Ενδεικτικό της πρεμούρας που έχει πιάσει την Σούπερ Λίγκα να επιβάλλει τούτο το πραξικόπημα, είναι και το γεγονός ότι έσπευσε σήμερα κιόλας στα γραφεία της ΕΠΟ μια αντιπροσωπεία, η οποία μετέφερε στον Σοφοκλή Πιλάβιο τη σχετική πρόταση. Στο γραφείο του πήγαν οι Πατρίκ Κομνηνός, Γιάννης Οικονομάκης, Γιάννης Μώραλης, Γιώργος Χριστοβασίλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Β'-Γ' Εθνικής, Σπύρος Καλογιάννης. Ο κ.Πιλάβιος εμφανίστηκε θετικός και θα εισηγηθεί υπέρ της πρότασης στο επόμενο ΔΣ της ΕΠΟ, την Τρίτη!
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν σκέφτηκε καν την Εθνική, η οποία προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο EURO. Την ώρα που όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν προγραμματιστεί να τελειώσουν νωρίτερα για να ξεκουραστούν λίγο οι παίκτες και να αρχίσουν προετοιμασία, στο ελληνικό ποδόσφαιρο του παραλόγου, σκοπεύουμε να βάλουμε τις ομάδες να παίζουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου!
Επεισόδιο Χαρμάνη-Γόντικα

Στο χτεσινό ΔΣ της Σούπερ Λίγκας δεν έλειψε και η ένταση ανάμεσα στον δικηγόρο του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάση Χαρμάνη και τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γόντικα. Ο τελευταίος εξέφρασε την διαφωνία του για την εκπροσώπηση του Ολυμπιακού Βόλου στη συνεδρίαση και τότε παρενέβη ο νομικός εκπρόσωπος της Λίγκας, Γιάννης Οικονομάκης που είπε ότι “δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου και γι' αυτό θα περιμένουμε το Εφετείο την Πέμπτη και θα αποφασίσει η ΓΣ της Λίγκας την Παρασκευή.”

Οι πρώτες τοποθετήσεις

Υπέρ της αύξησης των ομάδων τάχθηκαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Νίκος Μαχλάς, και εκείνος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν ιδανική αυτή τη λύση, αλλά δήλωσαν άγνοια για το νομικό πλαίσιο, το οποίο απαγορεύει τις αλλαγές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.

Νίκος Μαχλάς: "Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να βρεθεί για να τελειώνει αυτή η κατάσταση και να αρχίσει η κανονική διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Ήταν ομόφωνη η σκέψη. Πιστεύουμε ότι είναι καλό να γίνουν 18 ομάδες. Πιστεύουμε ότι είναι καλό και για την NOVA που έχει τα δικαιώματα. Το θέμα είναι να βγαίνουν οι ημερομηνίες. Αυτό γίνεται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι για να υπάρχουν προβλήματα ή διχόνοια ανάμεσα στις ομοσπονδίες. Δεν ξέρω τον νόμο που μπορεί να πατήσει για να γίνει αυτή η αλλαγή. Πρέπει να τελειώσει όμως αυτό που γίνεται γρήγορα. Με την πρόταση αυτή φαίνεται πως υπάρχει μια διέξοδος και αυτό είναι το σημαντικό. Το έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο".

Χρήστος Πανόπουλος: "Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα και σε άλλες δυο επαρχιακές περιοχές να εμφανιστεί ο κόσμος τους στο γήπεδο. Μετά από πληροφόρηση που είχα, εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σούπερ Λίγκα η συγκεκριμένη πρόταση. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας λογικός άνθρωπος, είτε η ΕΠΟ, είτε κάποια άλλη ομοσπονδία, που θα πει όχι. Αυτό το σύστημα ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό πρωτάθλημα, στην ελληνική, σημερινή συγκυρία και στο στάτους της ελληνικής οικονομίας. Η Σούπερ Λιγκα από τώρα και για τα επόμενα 10 χρόνια, να αποτελείται μίνιμουμ από 18 ομάδες. Από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν σήμερα στη Σούπερ Λιγκ, τα κριτήρια δεν τα πληρούν ούτε οι μισές. Λένε τα κριτήρια να γίνουν πιο ελαστικά. Μα τώρα κοροϊδευόμαστε; Το 16 που θα γίνει 18 τους πειράζει; Η πρόταση που θα κάνουμε εμείς στη Σούπερ Λιγκ, είναι να μην υποβιβάζονται τρεις ομάδες. Έχοντας 18 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, υποβαθμίζεται, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, η Football League. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της Σούπερ Λιγκ πρέπει να είναι σαφής. Να πέφτουν δύο ομάδες, η μια απευθείας και η άλλη θα δίνει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Football League. Γιατί το να υπάρχει ένα ασανσέρ και να ανεβοκατεβαίνουν ομάδες είναι γελοίο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου