Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011


ΜΕ 27 ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ 15 ΜΗΝΕΣ, Ο Β. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ 
ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΟΣ

Καράβια πάνε κι έρχονται στου «θρύλου» το λιμάνι...

Του ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗ
Από αριστερά: Ορμπαϊθ (ευχάριστη έκπληξη), Αμπντούν (θα προσφέρει λύσεις), Φουστέρ (από τους δυνατούς κρίκους) και Μαρκάνο (ερωτηματικό)


Είκοσι επτά μετεγγραφές μέσα σε δεκαπέντε μήνες! Δηλαδή, δυόμισι ενδεκάδες! Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε σαν οδοστρωτήρας στον Ολυμπιακό και στο διάστημα που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο έχει επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, στην προσπάθειά του να κάνει τους «ερυθρόλευκους» ασυναγώνιστους στις εγχώριες διοργανώσεις και ανταγωνιστικούς στην Ευρώπη.
Από αριστερά: Ορμπαϊθ (ευχάριστη έκπληξη), Αμπντούν (θα προσφέρει λύσεις), Φουστέρ (από τους δυνατούς κρίκους) και Μαρκάνο (ερωτηματικό)Εκείνοι που παρέμειναν από τη θητεία του Σωκράτη Κόκκαλη είναι ο Ολοφ Μέλμπεργκ, οι έλληνες διεθνείς Βασίλης Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Φετφατζίδης και τα αποχαιρετιστήρια «δώρα» του 72χρονου επιχειρηματία τον Ιούνιο του 2010, Κέβιν Μιραλάς και Μπάλαζ Μέγερι.
Επί προεδρίας Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός συνήψε συμφωνία με 13 ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον χειμώνα της σεζόν 2010-11 και με άλλους 14 την τελευταία μετεγγραφική περίοδο! Οι 12 από τους 27 αποκτήθηκαν με μετεγγραφή (παράλληλα ενεργοποιήθηκε η οψιόν αγοράς του Μιραλάς από τη Σεντ-Ετιέν), με τους Πειραιώτες να δίνουν σε ομάδες το τελευταίο δεκαπεντάμηνο συνολικά το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ολυμπιακός πήρε τον Αλμπερτ Ριέρα και τον Κρίστιαν Νέμεθ από τη Λίβερπουλ, τον Νταβίντ Φουστέρ από τη Βιγιαρεάλ, τον Χοσέ Χολέμπας από τη Μόναχο 1860, τον Γιάννη Μανιάτη από τον Πανιώνιο, τον Μοϊσές Ουρτάδο από την Εσπανιόλ, τον Λιούμπομιρ Φέισα από την Παρτιζάν, τον Πέταρ Γκρμπιτς από τη Μόγκρεν, τον Αλεξάντερ Κάταϊ (που συνεχίζει δανεικός στον ΟΦΗ) από τη Βοϊβοντίνα, τον Ανδρέα Τάτο από τον Ατρόμητο Αθηνών στον οποίο παρέμεινε ως δανεικός, τον Σουμπίνιο (έχει δοθεί δανεικός στον ΟΦΗ) και τον Τάσο Παπάζογλου από τον Πανσερραϊκό.
Αλλοι 12 ποδοσφαιριστές έπιασαν λιμάνι ως ελεύθεροι: οι Φρανσουά Μοντέστο, Αριέλ Ιμπαγάσα, Ντένις Ρόμενταλ, Μάρκο Πάντελιτς, Ράφικ Τζεμπούρ, Φράνκο Κοστάντσο, Σήφης Δασκαλάκης, Φραν Γέστε, Φρανθίσκο Χαβίτο, Τζαμέλ Αμπντούν, Βισέντε Μόνχε και Γιάννης Ζαραδούκας.
Και τρεις παίκτες αποκτήθηκαν ως δανεικοί: ο Ιβάν Μαρκάνο, ο Πάμπλο Ορμπαϊθ και ο Ζαν Μακούν. Με τη Βιγιαρεάλ, την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αστον Βίλα να εισπράττουν για τη μονοετή παραχώρηση των ποδοσφαιριστών περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας έτσι συνολικά το ποσό που δόθηκε σε ομάδες στα 18,2 εκατομμύρια ευρώ.
Ομως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον Ολυμπιακό, θα χρειαστεί στην ΠΑΕ να προχωρήσουν σε αρκετές κινήσεις και το ερχόμενο καλοκαίρι. Αφού, πρώτον, λήγουν τα συμβόλαια πέντε ποδοσφαιριστών: του 35χρονου Ιμπαγάσα, του 34χρονου Μέλμπεργκ, του 33χρονου Μοντέστο, του 33χρονου Πάντελιτς και του 32χρονου Γέστε και είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς πόσα και ποια από αυτά θα ανανεωθούν.
Δεύτερον, υπάρχουν οι υποθέσεις των δανεικών, Μαρκάνο, Ορμπαϊθ, Μακούν, με την οψιόν αγοράς μάλιστα του τελευταίου να ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Και, τρίτον, δεν αποκλείεται να προκύψουν και πωλήσεις παικτών όπως, για παράδειγμα, συνέβη με την περίπτωση του Ριέρα, που παραχωρήθηκε στη Γαλατασαράι.
Πολλά βέβαια θα κριθούν και από την υπόθεση Ερνέστο Βαλβέρδε. Δηλαδή, από το αν ο ισπανός προπονητής θα παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού και την επόμενη περίοδο, καθώς η συμφωνία με την ΠΑΕ εκπνέει στο τέλος Μαΐου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως τονίζουν συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες, θέλει να κρατήσει τον ισπανό τεχνικό στον Πειραιά, καθώς θεωρεί ότι με την παρουσία του «Τσινγκούρι» οι «ερυθρόλευκοι» θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο αγωνιστικά και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο, αποφεύγοντας τις όποιες αναταράξεις.
Η απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Βαλβέρδε πιθανότατα θα επηρεάσει τις κινήσεις της διοίκησης σχετικά με τις περιπτώσεις ανανέωσης της συνεργασίας με τους τρεις συμπατριώτες του 47χρονου προπονητή, τους Ορμπαϊθ, Γέστε και Μαρκάνο.
Από τις μετεγγραφές που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, εκείνες που αποδείχτηκαν «ισχυρά χαρτιά» ήταν:
*Αριέλ Ιμπαγάσα. Η παρουσία του αργεντινού μέσου στον Ολυμπιακό είναι καταλυτική, τόσο αγωνιστικά όσο και στα αποδυτήρια της ομάδας. Εχει ηγετικό ρόλο, διαθέτει ποιότητα, εμπειρία και με το πάθος του παρασύρει τους συμπαίκτες του σε άλλους ρυθμούς.
*Ράφικ Τζεμπούρ. Ο αλγερινός επιθετικός αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η εκτελεστική του δεινότητα, ειδικά στα ντέρμπι σκοράροντας εναντίον του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αρη, βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να πανηγυρίσουν σημαντικές νίκες στο Πρωτάθλημα.
*Νταβίντ Φουστέρ. Ο ισπανός μεσοεπιθετικός αμφισβητήθηκε έντονα πέρυσι στις αρχές της περιόδου, αλλά ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέμεινε στην επιλογή του και δικαιώθηκε. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής ήταν ο δεύτερος σκόρερ των Πειραιωτών την περασμένη σεζόν στο Πρωτάθλημα, πίσω από τον Κέβιν Μιραλάς, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς «κρίκους της αλυσίδας».
*Φρανσουά Μοντέστο. Ο Κορσικανός ξεχώρισε πέρυσι προσφέροντας μάλιστα πολύ περισσότερα απ' όσα αρχικά ανέμεναν στον Ολυμπιακό, αγωνιζόμενος σε μία άλλη θέση (αυτή του αμυντικού χαφ) από εκείνη για την οποία αποκτήθηκε (του στόπερ και του δεξιού μπακ). Την τρέχουσα σεζόν, αν και ήταν εξαιρετικός στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια, έχει λιγότερο χρόνο συμμετοχής, εξαιτίας των πολλών πια επιλογών.
Στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών, που είχαν (κι άλλοι εξακολουθούν να έχουν) θετικό πρόσημο, προσφέροντας πολύτιμες βοήθειες στον Ολυμπιακό, είναι οι:
*Μάρκο Πάντελιτς, ο οποίος όποτε εκλήθη, έδωσε λύσεις και βαθμούς στους «ερυθρόλευκους».
*Χοσέ Χολέμπας, που αποτελεί τούτη την ώρα τον βασικό αριστερό μπακ της ομάδας.
*Γιάννης Μανιάτης, τον οποίο ο Βαλβέρδε είχε ως πρώτη επιλογή τον Αύγουστο για τη θέση του δεξιού μπακ, αλλά ο τραυματισμός του τον έφερε πίσω, με τον Βασίλη Τοροσίδη να ανακτά πάλι τα σκήπτρα στη δεξιά πλευρά.
Επιπλέον, αν και το δείγμα είναι ακόμα μικρό, εκείνοι που δείχνουν να «βγαίνουν» από τις μετεγγραφές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι είναι:
*Λιούμπομιρ Φέισα. Ο 23χρονος σέρβος μέσος, που απουσίασε 14 μήνες από τους αγώνες της Παρτιζάν λόγω τραυματισμού, έχει ποιότητα, κι ο Βαλβέρδε τον χρησιμοποίησε βασικό στη μεσαία γραμμή στα τρία πιο δύσκολα μέχρι σήμερα παιχνίδια, κόντρα στη Μαρσέιγ και την Αρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κι εναντίον του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα.
*Πάμπλο Ορμπαϊθ. Ο 32χρονος βάσκος κεντρικός χαφ είχε πολύ καλή παρουσία στα ματς με τον Εργοτέλη, την Αρσεναλ και τον ΠΑΟΚ, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις στον Ολυμπιακό και, παρόλο που υστερεί σε ταχύτητα, έχει βοηθήσει πολύ μέχρι σήμερα, τόσο ανασταλτικά όσο και στη δημιουργία του παιχνιδιού.
Τα μεγάλα ερωτήματα για την ώρα είναι οι:
*Ιβάν Μαρκάνο. Ο ισπανός ποδοσφαιριστής είναι για την ώρα μια του ύψους (στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ) και μια του βάθους (στο παιχνίδι με την Αρσεναλ). Δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ρόλο στόπερ απ' ό,τι αριστερού μπακ.
*Ζαν Μακούν. Ο καμερουνέζος μέσος έχει αγωνιστεί σε μόλις τρία 25λεπτα μέχρι σήμερα, κι αυτά ως αλλαγή, και δείχνει για την ώρα έξω από τα νερά του.
*Φραν Γέστε. Ο βάσκος μεσοεπιθετικός έπαιξε 55 λεπτά στο ματς με τη Μαρσέιγ, στη συνέχεια έμεινε στα... πιτς, πριν από δέκα ημέρες ταξίδεψε στο Μπιλμπάο και υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο αριστερό γόνατο, χωρίς να ενημερώσει νωρίτερα τη διοίκηση και το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού και θα επιστρέψει στους αγώνες στις αρχές Νοεμβρίου.
*Τζαμέλ Αμπντούν. Ο 25χρονος Αλγερινός διαθέτει ποιότητα, ταχύτητα, ήταν βασικός στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού εναντίον της Μαρσέιγ, έχασε έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει τα στοιχεία και τις δυνατότητες να προσφέρει λύσεις στην επίθεση.
*Πέταρ Γκρμπιτς. Ο 23χρονος μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός, που έδειξε θετικά στοιχεία στα πρώτα φιλικά παιχνίδια του καλοκαιριού, έμεινε εκτός λίστας για τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Βαλβέρδε τον αφήνει προς το παρόν εκτός και από τη 18άδα των αγώνων του Πρωταθλήματος.
*Τάσος Παπάζογλου. Ο 23χρονος στόπερ είχε καλή απόδοση στους περισσότερους φιλικούς αγώνες, ωστόσο, για την ώρα παρακολουθεί τα παιχνίδια, πότε από τον πάγκο και πότε από την εξέδρα.
*Φρανθίσκο Χαβίτο. Ο Ισπανός δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο στα φιλικά ματς, ο Βαλβέρδε δεν τον συμπεριέλαβε στις επιλογές του για το Τσάμπιονς Λιγκ και μέχρι σήμερα τον χρησιμοποίησε μόνο (επί 17 λεπτά) στον αγώνα με τον Εργοτέλη στο «Παγκρήτιο».
*Σήφης Δασκαλάκης. Αποκτήθηκε ως «δεύτερος» γκολκίπερ, πίσω από τον Κοστάντσο, ωστόσο, πολύ γρήγορα βρέθηκε να αποτελεί τρίτη επιλογή.
*Βισέντε Μόνχε και Γιάννης Ζαραδούκας, οι οποίοι αποκτήθηκαν μόλις την περασμένη Δευτέρα.
*Ο Φράνκο Κοστάντσο. Ο αργεντινός τερματοφύλακας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη διοίκηση και στην τεχνική ηγεσία με την κακή του απόδοση, το σημαντικότερο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, κι επίσης τον βλέπει με «μισό μάτι» η εξέδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου